ANA architecten heeft samen met Keizer Koopmans en BOOM Landscape in opdracht van VORM de tender gewonnen voor kavel 10B in het Amstelkwartier; een gemengd woongebouw met 122 appartementen, een supermarkt, detailhandel, kantoren en een parkeergarage. Het bouwblok markeert het begin van de derde fase van deze nieuwe woonwijk in Amsterdam en zal dienen als het centrale winkelgebied voor de omliggende buurten. Hibi verbindt industriële no-nonsense met elegantie en stijl. Architectonische korrels maken hier één stedenbouwkundig gebaar: vijf stadse woonblokken met ieder een onderscheidend karakter.

Het ontwerp is geïnspireerd op Kintsugi (‘gouden verbinding’), een Japanse keramiektechniek waarbij fragmenten met behulp van goud worden samengevoegd tot een nieuw object. Hierdoor wordt de nieuwe samenhang, inclusief de verbindingen, waardevoller dan de afzonderlijke elementen. Deze nieuwe, meer waardevolle samenhang, wordt Hibi genoemd, wat tevens de naam van ons project is. Ons ontwerp integreert diverse aspecten van de opgave (natuurinclusiviteit, duurzaamheid, ruimtelijkheid, programma) tot een samenhangend en onlosmakelijk geheel. De ‘gouden verbinding’ symboliseert de zichtbaarheid van sociale interactie en duurzaam gebruik.

Verbinding en kwaliteit

Het geheim van Hibi ligt in de bijzondere ontsluitingen en collectieve ruimten in het blok, de Hibi-spaces. Door hier collectief programma aan toe te kennen, ontstaan verbindingen tussen gebruikers en wordt de woonkwaliteit vergroot. In de weelderige binnentuin van Hibi is een tuinkamer voorzien voor gemeenschappelijk gebruik. Daarnaast komen er een sport- en een wasbar, een klusplek en een dakterras. Al deze ruimten zijn voor de bewoners van Hibi toegankelijk en hebben een verbinding met de binnentuin.

De hoek markeert de overgang naar het voorzieningengebied van de openbare ruimte.

De plint is gevarieerd in hoogte, functie en sfeer en sluit naadloos aan op de omgeving.

De kernen zijn verbindingsruimten tussen de straat, de woningen en de binnentuin.

Natuurinclusieve verbinding

De lommerrijke en weelderige binnentuin van Hibi is een habitat voor een grote verscheidenheid aan inheemse planten- en diersoorten. Het is een ecologische stapsteen tussen het Morgenstondplantsoen en Park Somerlust. De tuin is zo ontworpen dat sociale interactie, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit in elkaars verlengde liggen. Gemeenschappelijke plekken in de binnentuin bieden bewoners een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en sociale interactie te hebben, maar bieden ook ruimte voor individuele rust en ontspanning. Hemelwater wordt opgevangen in retentiekratten op de daken en in de binnentuin, waardoor al het groen met eigen water wordt geïrrigeerd.

Levendig winkelgebied

Hibi behoort tot het centrale winkelgebied voor de omliggende buurten, met een doordacht plintprogramma dat bijdraagt aan de levendigheid in de straten. In elke straat zijn diverse functies te vinden. Op straatniveau bevinden zich kleinschalige kantoren, stadswoningen, een fietswerkplaats, de entree van een grote supermarkt, detailhandelszaken en uitnodigende woningentrees van hoger gelegen woningen. De bewoners en bezoekers hebben 24/7 toegang tot de ondergrondse parkeergarage. Voor het winkelprogramma introduceert Hibi een retailmix van bekende publiekstrekkers en lokale ondernemers, waardoor de Merenburgstraat een eigen en unieke stadse sfeer krijgt.

Energieproducerend en duurzaam gebouw

Hibi wordt een energieleverend gebouw, met PV-panelen in de balustrades en wind cowls op de daken voor slimme natuurlijke ventilatie. Alle gevels zijn bewust ontworpen om ongewenste zoninstraling te beperken, daarvoor wordt de geveldikte van ruim een halve meter optimaal ingezet. Het gebouw bestaat voornamelijk uit materialen met een intrinsiek duurzaam karakter. Van constructie tot afwerking worden bio-based, gerecyclede of hergebruikte materialen doordacht afgewisseld, waardoor ze een integraal onderdeel worden van de architectuur en de uitstraling van het gebouw.

Project:

Opdrachtgever:

Locatie:

Programma:

Periode:

Status:

Beelden:

Samenwerking:

Hibi

VORM Ontwikkeling

Amstelkwartier Amsterdam

122 woningen met retail en kantoren

2023 – heden

In ontwikkeling

VIVID vision

Keizer Koopmans (architect), BOOM Landscape, Arup (adviseur duurzaamheid en constructie), VORM2050, Donker Design (ecologie en onderhoud), , Repurpose (materiaalscout), Mooi Lost Op! (plintadviseur) en IGC Bouweconomie (adviseur bouwkosten).

Project:

Hibi

Opdrachtgever:

VORM Ontwikkeling

Locatie:

Amstelkwartier Amsterdam

Programma:

122 woningen met retail en kantoren

Periode:

2023 – heden

Status:

In ontwikkeling

Beelden:

VIVID vision

Samenwerking:

Keizer Koopmans (architect), BOOM Landscape, Arup (adviseur duurzaamheid en constructie), VORM2050, Donker Design (ecologie en onderhoud), , Repurpose (materiaalscout), Mooi Lost Op! (plintadviseur) en IGC Bouweconomie (adviseur bouwkosten)