Team excursie

Ceci n’est pas un ANA sac à dos.. 25 rode ANA rugtasjes trokken door Brussel. 50.000 stappen op de teller en blije gezichten na onze drie daagse team excursie.

We bezochten onder andere Molenbeek, een wijk die kampt met grote problemen en een slecht imago. Hier zagen we dat slimme stedenbouwkundige ingrepen en enkele brutale statements meer teweegbrengen dan zorgvuldige architectuur. Drie nieuwe voetgangersbruggen verbinden Molenbeek met het centrum van Brussel en zorgen voor een goede aanhechting met de stad. De renovatie van de Burnfauttoren vormt een iconisch bilboard voor deze underdogbuurt en is een markant nieuw herkenningspunt aan de rand van de binnenstad.

Leo Van Broeck, voormalig Vlaams bouwmeester en oprichter van het architectenbureau Bogdan & van Broeck, begeleide ons door NovaCity, een multifunctioneel woon- en werk complex nabij rondweg en spoorlijn. NovaCity is een pleidooi om duurzaamheid op te vatten als het slim gebruik maken van de schaarse ruimte met maximale kwaliteit voor de gebruikers, door eenvoudige architectuur zonder poespas.

Duurzaamheid door nieuw gebruik van het bestaande zagen we terug in een aantal geslaagde transformatieprojecten. Gare Maritime zet de esthetiek van het oude goederenstation in om de herontwikkeling van de Tour & Taxis locatie een nieuwe impuls te geven. Het project ZIN maakt gebruik van de bestaande structuur van het voormalige WTC complex en voegt een nieuwe functiemix van wonen, kantoren en hotel toe aan een eenzijdig kantorengebied.

Een zeer geslaagd weekend voor het team, met veel interessante inspiratie voor de opgaves van functiestapeling, transformatieprojecten en verdichtingsopgaven waar we komend jaar aan werken!