Kop Sloot: gezinnen wonen aan de urban loggia

Kop Sloot is een woongebouw op de kop van de Slotermeerlaan in Amsterdam-West. De bouw is eind 2022 gestart. Het nieuwe woongebouw met 40 huurwoningen voor gezinnen markeert straks de entree naar de vernieuwde Nieuwenhuysenbuurt.

Project
Kop Sloot

Opdrachtgever
Eigen Haard

Locatie
Slotermeerlaan, Amsterdam-West

Programma
40 sociale huurwoningen

Periode
2020-heden

Status
In uitvoering

Project:
Opdrachtgever:
Locatie:
Programma:

Periode:
Status:

Kop Sloot
Eigen Haard
Amsterdam-West
40 sociale huurwoningen
2020-heden
In uitvoering

De Amsterdamse tuinstad verandert: verouderde woningen worden vernieuwd, buurten worden verdicht en de openbare ruimte wordt heringericht. De hedendaagse tuinstad vraagt om betaalbare woningen in de sociale huur en het middensegment voor onder andere gezinnen, die bijdragen aan de levendigheid en sociale veiligheid in de buurt.

Het ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting, spelen en groen en zoekt daarbij steeds de interactie op tussen binnen en buiten. De woningen en bedrijven in de plint dragen bij aan de levendigheid op straat en de groene omgevingskwaliteit wordt doorgezet in de architectuur van het gebouw.

Kop Sloot biedt een mix aan woningen in de sociale huur en het middensegment. De woningen variëren in grootte en hebben 2 of 3 slaapkamers. Op de begane grond is een duidelijk herkenbare entree te vinden. In de plint van het gebouw is plek voor bedrijvigheid en lokale ondernemingen. In de oude situatie werd de begane grond ingevuld door bergingen en entrees. Om de straat levendiger te maken en meer bij te dragen aan de sociale veiligheid, is gekozen voor woningen aan de straat. Aan de noordzijde zijn de keukens op de begane grond geplaatst, zodat er veel interactie tussen binnen en buiten is.

Wonen in de Nieuwenhuysenbuurt betekent leven tussen het groen en in de buurt van voorzieningen. Dit is gebaseerd op de principes van de naoorlogse tuinstad. De tuinstad is meer dan wonen; het gaat over ontplooiing, ontspanning, ontmoeting, spelen en educatie. In de architectuur vertaalde dit zich naar de principes van licht, lucht en ruimte. Deze uitgangspunten gieten wij in een nieuw jasje bij de Kop Sloot.

Om de straat te verlevendigen zijn de woningen met hun keukens aan de straatzijde geplaatst. De entree naar de woningen heeft een bijzonder accent in het metselwerk. Met een witte geglazuurde strooisteen in vechtformaat is op een slimme manier tot de juiste maatvoering uitgekomen voor het blokverband.

De lange zijdes van het blok vormen geen duidelijke voor- of achterkant, dit draagt bij aan de levendigheid van de buurt. Dit wordt bevordert door de architectonische keuze om om de urban loggia’s een stoer grid te plaatsen. Op deze manier vormen de individuele balkons een collectief geheel. Deze open gevelstructuur draagt bij aan de sociale veiligheid op straat én biedt een fijne private ruimte om buiten te zitten. De urban loggia’s zijn omgeven door groen en dat geeft het echte tuinstadgevoel. Met grote buitenruimtes, de galerij en de levendige plint kunnen kinderen hier stapsgewijs hun belevingsdomein uitbreiden.

Gerelateerde projecten

Masira: hybride bouwblok
Kramatweg: doorstromen in de buurt
Het Schetsblok: open bouwen in Amsterdam-West
De Zevenster: terrassenwereld