Het Saamhof: Amsterdams bouwblok

ANA’s ontwerp van het Saamhof op de Brediuslocatie in Amsterdam-West is veel meer dan een woonblok. Het is een community. Het Saamhof is een sociaal icoon dat reageert op de omgeving van de Spaarndammerbuurt en aansluit bij de bijzondere historie en architectuur van de Amsterdamse School. Tegelijk is gebruikgemaakt van eigentijdse innovatieve oplossingen voor duurzaamheid, mobiliteit en circulariteit.

Project
Het Saamhof

Opdrachtgever
KWV

Locatie
Amsterdam-West

Programma
Gezinswoningen, appartementen voor gezinnen ouderen en starters

Periode
2021

Status
Runner-up prijsvraag

Beeld
Absent Matter

Project:
Opdrachtgever:
Team:

Locatie:
Programma:
Periode:
Status:
Beeld: 

Het Saamhof
KWV
ANA architecten, Karres en Brands, DWA
Amsterdam-West
Gezinswoningen, appartementen voor gezinnen, ouderen en starters
2021
Ontwerp prijsvraag (runner-up)
Absent Matter

Voor het ontwerp van het Saamhof heeft ANA zich laten inspireren door het eeuwenoude concept van bijzondere woonblokken, zoals de Zaanhof (1919) en Het Schip (1921), iconen van de volkshuisvesting die deze volksbuurt zoveel leefbaarder en mooier maakten. Het Saamhof biedt alternatieven voor bewoners die graag in de buurt willen blijven wonen, met betaalbare woningen in diverse soorten en maten voor alle leeftijdsgroepen. Het Saamhof heeft zowel maisonnettes met een privétuin als seniorenwoningen, gezinswoningen en appartementen met slimme plattegronden in verschillende groottes.

Het ontwerp van het Saamhof refereert aan de architectuur van de Amsterdamse School. Het is een bijna symmetrisch gebouw, aan alle zijden representatief, met expressieve koppen, ritmiek in de gevel en een klassieke driedelige opbouw van plint, lijf en kroon. De eigentijdse compositie sluit naadloos aan bij het karakter van de monumentale blokken in de buurt. De plint heeft een krachtige tektoniek, met een ander metselverband, in de plint verticaal en in het lijf horizontaal. De plint is eenlaags, maar bij de poorten en de dubbellaagse woningen maakt de plint een schaalsprong naar twee lagen, zoals in de stijl van de Amsterdamse School.

De woningen zijn flexibel in te delen om in de veranderende woonbehoeftes van de bewoners te kunnen voorzien. Door een open draagstructuur, en gedeeltelijk draagvrije scheidingswanden, kunnen woningen ook gekoppeld worden. Zo kunnen bewoners doorgroeien van klein naar groter en andersom. Het Saamhof is zo klaar voor de community van nu en de toekomst.

Ouderencluster

Het Saamhof is een community met diverse gemeenschappelijke en multifunctionele ruimtes voor bewoners en buurtgenoten. Door het ontwerp van de toegangen, de verkeersruimtes en de groene natuurinclusieve binnentuin stimuleert het gebouw ontmoeten tussen bewoners. Door een subtiel hoogteverschil is er een onderscheid tussen een publiek en collectief deel van de binnentuin, een semipublieke buitenruimte waar ook buurtgenoten van kunnen genieten. Rondom de binnentuin ligt een zone met kleine private terrassen van de benedenwoningen. Vanuit elke portiek en vanuit alle woningen op de begane grond lopen paadjes naar en door de binnentuin.

S

M

L

XL

Het Saamhof is een gebouw om levenslang in te wonen en draagt bij aan de inclusiviteit van de stad. Je kunt hier doorstromen van kleine naar grote woningen en andersom; zo ontstaat een buurtschap waarin jong en oud op een prettige manier met elkaar samenleven. Met aandacht voor elkaar en een goede balans tussen reuring en stilte. Een gebouw met woningen die aansluiten bij de specifieke wensen van kleine en grote gezinnen, van vitale en minder vitale ouderen, en van starters. Een gebouw waar plezierig leven en wonen vooropstaat.

Gerelateerde projecten

Kramatweg: doorstromen in de buurt
Het Schetsblok: Open Bouwen in Amsterdam-West
Kop Sloot: gezinnen wonen aan de urban loggia
De Zevenster: terrassenwereld